Ο Βασίλης Φεύγας μιλά στην ΝΕΑ ΣΠΑΡΤΗ για Τουρκική προκλητικότητα και Οικονομία

Η τουρκική προκλητικότητα , και η επαναφορά της οικονομίας ήταν τα κύρια σημεία συζήτησης του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Βασίλη Φεύγα και του Συντάκτη της ΝΕΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Π. Κουτρουμάνη. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

Ποιές οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας;

H πρόσφατη κρίση στον Έβρο ανέδειξε και μια άλλη διάσταση του μεταναστευτικού προβλήματος. Την εργαλειοποίηση του ζητήματος από την τουρκική πλευρά και την μετατροπή του σε μια ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας. 

Απέναντι σε αυτή την ασύμμετρη απειλή η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έδρασαν άμεσα και αποφασίστηκε:

1.     Η αναβάθμιση στο μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων μας.

2.     Η προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα, της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3.     Η σύλληψη, η μεταφορά σε κέντρα κράτησης και η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4.     Η υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των συνόρων μας που συνιστούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.     Η άμεση γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα μου επιτρέψετε από το φιλόξενο βήμα της εφημερίδας σας να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι προστατεύουν με αποτελεσματικό τρόπο τα σύνορα μας.

Υπάρχει κατά την γνώμη σας το ενδεχόμενο του θερμού επεισοδίου ή της πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία; 

Αυτές τις ώρες χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να δοκιμάσει την ισχύ και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας!

Ποιες οι αποφασεις της κυβέρνησης για την τόνωση της αγοράς, που πλήττεται από τον κορωνοιο;

Από τις πρώτες ημέρες της κρίσης νομοθετήσαμε διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών, παρέχοντας ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνοντας την εξ αποστάσεως εργασία, και δίνοντας τη δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Επιπλέον:

1.     Σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, σε αρχικό στάδιο για τέσσερις μήνες για τις φορολογικές υποχρεώσεις και για τρεις μήνες για τις ασφαλιστικές με δυνατότητα επέκτασης. Παράλληλα, σχετικές προβλέψεις υπάρχουν και για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται. 

2.     Δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

3.     Θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης 390.000 εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους. Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει:

·      την οικονομική ενίσχυση (αποζημίωση ειδικού σκοπού, έκτακτο επίδομα)

·      τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και

·      την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα εφαρμόζονται σταδιακά και συνδυαστικά με τους άλλους πυλώνες έκτακτων μέτρων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων, με τρόπο άμεσο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

4.     Προχωρούμε άμεσα, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

5.     Θα παρασχεθεί, έγκαιρα, ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

6.     Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο. Συγκεκριμένα, διεκδικούμε:

·      Να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

·      Να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

·      Να διευρυνθούν κατάλληλα οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

·      Δαπάνες για να στηριχθούν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες και συστήματα υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *