Ο Δαβάκης για αεροδρόμιο, Διρό και Πελλάνα

 Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε ο Βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Μίλησε για την πρωτοβουλία του για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σπάρτης,τις εργασίες συντήρησης στα σπήλαια Διρού και για την ανάδειξη των μνημείων της αρχαίας Πελλάνας.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

 1)Τι συζητήσατε, και τι αποφάσεις πάρθηκαν, μετά από την συνάντηση σας, με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ, σχετικά με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου,
σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στην Σπάρτη; 
       Στη συνάντηση εκείνη, μετέφερα στον Πρόεδρο της ΡΑΕ, Αθανάσιο Δαγούμα, την πολιτική διάσταση, έτσι όπως αυτή καταγράφηκε και στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας στη Βουλή στις 14 Μαΐου 2020, της ισόρροπης ανάπτυξης του δικτύου παροχής φυσικού αερίου σε όλη την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Σπάρτη, χωρίς αποκλεισμούς ή περιορισμούς.    Από την πλευρά του, ο κ. Δαγούμας με ενημέρωσε αναλυτικά γύρω από το θέμα της επέκτασης του φυσικού αερίου στη Σπάρτη, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλει η νέα διοίκηση της ΡΑΕ για τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού πλαισίου διείσδυσης του φυσικού αερίου και στην Πελοπόννησο.     Από την ενημέρωση αυτή προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την επέκταση του φυσικού αερίου στον τόπο μας.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους, θα πρέπει από εδώ και εμπρός όλοι μαζί οι
θεσμικοί φορείς – Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήρια κλπ. – να κινηθούμε
ομόθυμα και συντεταγμένα, ώστε να πιέσουμε και να διαμορφώσουμε τις
συνθήκες εκείνες, που θα καταστήσουν δυνατή την επέκταση του φυσικού
αερίου σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στη Σπάρτη. 

2)Πως εξελίσσεται, η πρωτοβουλία σας, σχετικά με την προοπτικήεπαναλειτουργίας του αεροδρομίου της Σπάρτης;

Το προσεχές διάστημα περιμένουμε στη Σπάρτη τον Διοικητή της ΥπηρεσίαςΠολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), πτέραρχο ε.α. Γ. Δριτσάκο, ο οποίος, με συνοδεία υπηρεσιακού κλιμακίου, θα διαμορφώσει άποψη για την κατάσταση του αεροδρομίου και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό.   

 3)Αναμένεται να γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και συντήρησης το επόμενο χρονικό διάστημα;     

Πριν γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για την περαιτέρω πορεία του αεροδρομίου,πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το βήμα που προανέφερα, δηλαδή η καταγραφή από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν, ώστε το αεροδρόμιο να καταστεί λειτουργικό.

4)Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στα σπήλαια Διρού, και τι προϋπολογισμού κυμαίνεται η δαπάνη συντήρησης τους;
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από τον Διευθυντή των Σπηλαίων Διρού, Πέτρο Λαζαράκο, τα έργα ανακατασκευής και αναβάθμισής τους θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

5)Ποιος είναι ο συγκροτημένος οδικός χάρτης ενεργειών, για την ανάδειξη των μνημείων της αρχαίας Πελλάνας;
Όπως με ενημέρωσε η κ. Μενδώνη, το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσειστην ανάδειξη των μνημείων της Πελλάνας σε τρία βήματα: Πρώτον, θα προωθήσει τις απαλλοτριώσεις. Δεύτερον, θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες.
Τρίτον, θα γίνει σαφής οριοθέτηση ενός ενιαίου αρχαιολογικού χώρου.Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του έργου της ανάδειξης καιτης αποκατάστασης του συνόλου των μνημείων, και της απόδοσής τους στους
πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *