Ο Καλαβρυτινός μιλά για το φράγμα Κελεφίνας

Αποκλειστική συνέντευξη ,στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΠΑΡΤΗ, έδωσε ο μεταλλειολόγος Σταύρος Καλαβρυτινός, για την κατασκευή του φράγματος της  Κελεφίνας.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

1)Ποιά είναι η πορεία του έργου και πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής;

Γίνονται απαλλοτριώσεις,σε οκτώ μήνες ολοκληρώνονται οι απαλλοτριώσεις και θα γίνει στην  συνέχεια μειοδοτικός διαγωνισμός,για την κατασκευή.

2) Ποιοι βοήθουν και ποιοι δεν βοηθούν στην ολοκλήρωση του;

Η πρωτοβουλία είναι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,και οι ενέργειές τους οι μελέτες ,οι λεπτομέρειες είναι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

3) Ποιός είναι ο σκοπός του έργου;

   Ο σκοπός του έργου ,ο αρχικός σκοπός ήταν μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στου Κλαδά, και να ποτιστεί η περιοχή από Μαγούλα μέχρι Ριβιωτισσα. Το υψόμετρο είναι 240 μέτρα,σε χαμηλά υψόμετρα.    Ο σκοπός ο καλός είναι να ποτιστούν τα γύρω χωριά,που προβλέπει μόνο νερό για άρδευση,όχι για ύδρευση και η πλαγιά από Χρυσάφα μέχρι Γκοριτσά.  Στην πρόταση που κάνανε αυτοί ήταν η μελέτη για ύδρευση στα γύρω χωριά, όχι άρδευση και θα πάει στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και μετά θα πάει στην  Σπάρτη .  Αυτό είναι το τρελό δηλαδή,δεν είναι αναπτυξιακό αυτό,αυτό είναι διευκόλυνση στην ηλεκτροπαραγωγή .   Η ηλεκτροπαραγωγή μπορεί να γίνει με αέριο, με ηλιακά συστήματα,με ανεμογεννήτριες με χίλιους τρόπους.      Χρόνο με το χρόνο πρέπει να φθηναίνει  , και το αέριο και τα πάντα γιατί έχουν χαμηλό κόστος ,ενώ το νερό ,αν δεν δοθεί για αυτή την χρήση οι περιοχές αυτές  είναι καταδικασμένες,αυτά τα χωράφια,δεν μπορούν να νικήσουν στην παραγωγή .   Δεν αντέχει κανένας,θα τα εγκαταλείψουν όλοι. Υπάρχουν εξαιρετικές περιοχές,και σε έδαφος ελαφρύ και καλό,και κλίμα και τα πάντα στις περιοχές αυτές.Και χαμηλό κόστος γης,γιατί η γη δεν αξιοποιείται.   

 4)Ποιός θα είναι ο εργολάβος;

  Εργολάβος θα είναι ο μειοδότης,όταν θα γίνει ο διαγωνισμός,αλλά η η απαλλοτρίωση που προχωράει τώρα,όσο δε για τα δίκτυα,θα καθοριστεί προς τα που θα πάει το νερό.

5)Έχει ξεκινήσει η απαλλοτριωση;Σε ποιό χώρο;

    Έχει ξεκινήσει η απαλλοτρίωση στο χώρο που θα μαζευτεί το νερό και ενδεχομένως στους χώρους που θα περάσουν τα δίκτυα.   Απαλλοτρίωση ,για να περάσει ο δρόμος και δίπλα στο δρόμο,στον πυθμένα του δρόμου,θα γίνει το σωληνωτό δίκτυο ,που θα είναι διαμέτρου 90 πόντων,μεταλλικές σωλήνες ,υψηλής αντοχής. 

6)Ποιός θα είναι ο γενικός προϋπολογισμός για την αποπεράτωση του έργου  ;

   Πριν 5-6 χρόνια που έγινε ολοκληρωτική μελέτη ήταν 24.000.000 ευρώ . Μπορεί οι τιμές κάπως να έχουν ανέβει,αλλά μειοδοτικός διαγωνισμός είναι, μπορεί να πέσει η τιμή. Δηλαδή είναι λογικό το ποσό αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *